Annonce

slag i skygge

Tema: Kofoedsminde

Knytnæver, spyt og trusler på livet: 14 påbud på to år til specialinstitution


Specialinstitutionen Kofoedsminde for udviklingshæmmede kriminelle har de seneste to år fået 14 påbud fra Arbejdstilsynet for vold og farlige arbejdsforhold.

Annonce

Vold fra beboere mod ansatte udgør 95 procent af alle anmeldte arbejdsskader på Kofoedsminde. Det viser en aktindsigt fra Arbejdstilsynet. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

14 gange i løbet af de seneste to år har Arbejdstilsynet givet Kofoedsminde påbud og strakspåbud for at bryde arbejdsmiljøloven. Siden december 2016 har de fået 10 påbud og fire strakspåbud. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået. 

Ordet 'vold' går igen i ti ud af de 14 påbud. Det fremgår, at personalet har været udsat for blandt andet spark, slag, spytklatter og trusler på livet fra beboerne. Det seneste påbud kom den 6. december 2018, hvori der står, at bostedet på Lolland skal:

"Forebygge risikoen for vold og trusler i arbejdet med beboere på afdeling Syltholm, herunder sikre, at de ansatte er tilstrækkeligt og hensigtsmæssigt instrueret i arbejdet."

Læs også: 60 procent af dem, der passer landets farligste, er ufaglærte

Alle påbud er givet på de sikrede eller særligt sikrede afdelinger, hvor udviklingshæmmede kriminelle bor. De sidder blandt andet inde for alvorlig, personfarlig kriminalitet såsom brandstiftelse, mord, voldtægt og pædofili.

Tre strakspåbud om knive

Udover problemer med vold har Arbejdstilsynet også påtalt, at opbevaringen og håndteringen af køkkenknive ikke udføres fuldt forsvarligt. Det fremgår af tre strakspåbud til specialinstitutionen. Arbejdstilsynet mener, at det er problematisk, at knivene skal fragtes af personalet fra et depot til køkkenet, når de skal bruges. De skriver derfor: 

"Der er således risiko for, at beboere kan vriste knive ud af hænderne på en ansat, og efterfølgende anvende knivene mod den ansatte, hvilket vil kunne medføre alvorlige fysiske helbredsskader eller psykiske belastningsrelaterede sygdomme."

Derudover bliver der i flere påbud påtalt, at der ikke er nok flugtveje for personalet i tilfælde af farlige situationer.

Forsker: Det tyder på, at problemerne ikke bliver løst

Arbejdstilsynets tilsynschef Mette Adolph Huld fortæller, at Kofoedsminde er den eneste institution af sin slags, og at man derfor ikke kan vurdere, om 14 påbud er mange.

"Det kan bemærkes, at det er en institution, som varetager nogle helt særlige arbejdsopgaver og grundet disse har nogle særlige arbejdsmiljørisici. Arbejdstilsynet har derfor også opmærksomhed på virksomheden," skriver hun i en mail til Fagbladet FOA. 

Læs også: Tillidsrepræsentant efter overfald med jernrør: Arbejdsmiljøet er råt

Men ifølge Lars Peter Sønderbo Andersen, som er psykolog og forsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, er 14 påbud på to år meget.

"Det plejer at være sådan, at når en arbejdsplads får et påbud, så får de løst problemet. Det tyder på, at problemerne ikke bliver løst her," siger han.

Han forklarer, at det kan have konsekvenser for de ansattes helbred at befinde sig i et voldeligt arbejdsmiljø.

"Det kan give søvnproblemer, frygt for at gå på arbejde og depressive symptomer. Hvis man har voldsomme oplevelser, er der også øget risiko for PTSD. Vold giver jo også risiko for fysiske skader," siger han.

FOA: Et tegn på manglende ledelse 

Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, mener, at de mange påbud tyder på manglende ledelse og manglende systematik i arbejdsmetoden. 

"Jeg er stærkt, stærkt bekymret for de medarbejdere, der er på Kofoedsminde. Noget af volden kan man ikke undgå, men man kan forebygge rigtig meget," siger han.

Antallet af påbud tyder på, at Kofoedsminde ikke har et system for, hvordan de risikovurderer borgerne, mener sektorformanden.

"Risikovurderinger skal man lave hele tiden. Men det kræver faglighed, ledelse og systematik," siger Torben Hollmann.


Kofoedsminde: Vold kan ikke undgås

Kay Jokil, forstander på Kofoedsminde, har ikke ønsket at deltage i et interview med Fagbladet FOA. På mail skriver han blandt andet, at ethvert påbud er et for meget. Beboernes mange udfordringer gør, at personalet på Kofoedsminde generelt er mere eksponeret for vold:

”Samlet set betyder det, at vold og trusler desværre er en del af vores dagligdag. Det er sådan set derfor, vores beboere er på vores sikrede institution. Vold og trusler kan ikke undgås, men vi arbejder benhårdt på at beskytte vores medarbejdere og minimere risikoen,” skriver han blandt andet på mail via Region Sjællands presseafdeling.

Han skriver også, at de gør meget for at forebygge påbud og for at forbedre de ansattes sikkerhed. Blandt andet har personalet forbud mod alenearbejde, og de ansatte bærer en overfaldsalarm.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev