Annonce

Sådan skaber terapi-pony livskvalitet for beboere


Terapi-ponyen Tess besøger udviklingshæmmede hjemme i deres opholdsstuer. Dagligdagen bliver mindre triviel, når der er ressourcer og tid til at glæde beboerne, siger social- og sundhedsassistent.  

Annonce

Besøgene fra terapi-ponyen Tess får 91-årige Helga til at live helt op. Medarbejderne glæder sig over, at de kan være med til at gøre en forskel for beboerne.  Cathrine Saltbæk Tverskov

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

“Den er sød!,” siger 91-årige Helga, der næsten er i en euforisk tilstand, efter terapi-ponyen Tess er kommet på besøg i hendes opholdsstue på 1. sal.

Den lille pony på 80 centimeter tager gerne elevatoren op flere gange ugentlig for at besøge Helga og flere af de andre beboere på bostedet Sødisbakke i Mariager.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Terapi-ponyen Tess er en del af Samværs- og aktivitetstilbuddene på Sødisbakke, som skal give de 130 beboere, der har fysiske- og psykiske udviklingsforstyrrelser, en mere meningsfuld hverdag.  

Vigtigt med tid og ressourcer 

Ponyen er en glædespreder, og hun giver afbræk i beboernes hverdag, oplever social- og sundhedsassistent Birgitte Løhde Frederiksen. 

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Det er vigtigt for Birgitte, at der i omsorgsfag er ressourcer og tid til at gøre lidt ekstra for at imødekomme beboerne og deres behov.

“Det er rigtig dejligt, at jeg kan være med til at indfri sådan nogle ønsker og oplevelser. Det gør, at dagligdagen ikke føles triviel. Det gør, at vi føler, vi virkelig kan gøre noget for beboerne,” siger hun.

Beboerne er i nuet med Tess

Dyr har en helt unik evne til at få mennesker til at være mere tilstede i nuet. Og beboernes sanser aktiveres, når de rører ved hesten, dufter til den og mærker dens ånde mod huden, siger Malene Wendtland Sørensen, leder af Samværs- og aktivitetstilbuddet på Sødisbakke.  

“Nogle af beboerne har en høj arousal, og de kan hjælpes til at komme ned og blive rolige gennem terapi-ponyen. Andre beboere har brug for stimuli, som får dem op i arousal, så de vågner lidt op. Det ser vi hos Helga, som på trods af sin høje alder liver helt op, når Tess kigger forbi,” siger hun.

Samværs- og aktivitetstilbuddene er Sødisbakkes dagtilbud, som dagligt benyttes af cirka 60 interne og eksterne brugere.    

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev