Annonce

En dåse med kljener, julelys og pynt

Kend din ret: Så mange klejner skal du have for at arbejde i julen


Er du en af dem, der skal arbejde julen, så er det vigtigt at vide, hvordan du skal aflønnes. Nedenstående regler gælder for alle, der er ansat på døgnområdet.

Annonce

Mange ansatte på døgnområdet glemmer at få deres normtid nedskrevet, når de arbejder på helligdage, der falder på hverdage. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Når ’Familien Danmark’ på søndag sætter sig til julebordet og nyder and og flæskesteg, vil en række ansatte på døgnområdet være på arbejde. Og det vil en del også være i juledagene og over nytåret. For at sikre at alle får den rette honorering, kommer her en guide til betaling på helligdage.

I år falder juleaften på en søndag. Det betyder, at de medarbejdere, der skal på arbejde juleaften, får løn som en almindelig søndag. Det indebærer en kompensation på 50 procent oven i den almindelige løn.

Nytårsaften er på samme måde som juleaften ikke en fridag. Og fordi den tilsvarende falder på en søndag, bliver den ansatte også her honoreret som en almindelig søndagsvagt.


Den 25. og 26. december og 1. januar er såkaldte søgnehelligdage, og her træder helligdagsbetalingen i kraft.

Det betyder, at alle ansatte skal have nedskrevet timer og have en fridag á mindst 35 timers længde.

”Når du går hjem fra arbejde, har du 11 timers hvile og så efterfølgende et helt fridøgn, før du kan gå på arbejde igen,” siger Knud Røddik fra FOA Overenskomst.

De, der arbejder en af disse dage skal derfor have en fridag á 35 timer på et andet tidspunkt.

”Meningen er, at de der er på arbejde skal have en fridag på et andet tidspunkt, og de der ikke er på arbejde, kan holde fridagen på selve dagen, men alle skal have nedskrevet deres timer,” forklarer Knud Røddik.


Der er nemlig en del ledere i kommuner og regioner, der glemmer at nedskrive tiden, som de skal. Får du ikke nedskrevet dine timer, mister du en fridag, du ellers havde ret til.

Du skal derfor sikre dig, at det fremgår af vagtplanen, hvordan arbejdsgiveren agter at håndtere helligdagsfriheden. Hvis arbejdsgiveren har gjort det rigtigt, skal man have nedskrevet sine timer og have en fridag på selve helligdagen eller en anden dag.

Hvor mange timer du skal have nedskrevet afhænger af, om du arbejder fuldtid eller deltid. Nedskrivningen beregnes efter, hvor mange timer du arbejdes pr. uge.

Hvis du arbejder 28 timer om ugen, svarer en dags arbejde til 5,6 timer. Det er det antal timer, som din normtid skal nedskrives med pr. søgnehelligdag i den givne vagtperiode.

”Vi ser tit, at man får friheden på et andet tidspunkt, men glemmer at nedskrive normtiden. Og det er et problem,” siger Knud Røddik.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev