Annonce

 To kvinder cykler i skov

Sådan holder du fast i dine venskaber


Vi er i den grad designet til at indgå i en flok. Derfor beskytter relationer med andre mennesker os mod en række sygdomme.

Annonce

Velfungerende sociale relationer giver en række sundhedsmæssige fordele, bl.a. mindre risiko for forhøjet blodtryk. Det siger læge Rikke Lund, der forsker i sociale relationer og helbred på Institut for Folkesundshedsvidenskab på Københavns Universitet. Colourbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Har du de relationer, du ønsker, og får du den støtte, du ønsker fra dem, så er du mere beskyttet mod en række helbredsproblemer, end hvis du var alene. Både nære venskaber, familierelationer og mere overfladiske bekendtskaber har en positiv virkning på sundheden og levealderen. 

Læs også: 4 trin til en bedre søvn

“Der sker en direkte påvirkning, 
når man indgår i relationer, men det er også lettere at få en sund hverdag, hvis man for eksempel har én at gå tur med,” siger læge Rikke Lund, der forsker i sammenhængen mellem sociale relationer og helbred på Institut for Folkesundhedsvidenskab Københavns Universitet.

En times samtale med en nær ven er ofte mere udviklende end en hel dags grublen alene.

Filosof Helge Svare, forsker i venskabers betydning på Høgskolen i Stockholm, i Politiken.

Velfungerende sociale relationer giver mindre risiko for forhøjet blodtryk, styrker immunforsvaret, sænker niveauet af stresshormoner, og så påvirkes kroppens inflammationstilstand positivt. 

Den har blandt andet betydning for, om man udvikler hjertekarsygdomme, demens, visse kræftsygdomme og reumatologiske sygdomme som gigt. 

Læs også: Flemming sagde farvel til krampe og smerter

“Selvom den gruppe mennesker, du er sammen med, måske påvirker dig med rygning eller usund mad, er det stadig sundere at have de sociale relationer end at være alene,” siger Rikke Lund. 

Et finsk studie har afdækket, at når man skaber tilbud for ældre, hvor de får nye venskaber og flere relationer, kan det betale sig sundhedsøkonomisk. De ældre bliver mindre syge og skal have mindre hjælp.

Guide: Hold fast i dine venner

1. Hold kontakten til de venner, du har det rart sammen med. Ring, skriv og se hinanden over en kop kaffe.
2.  Prioritér venner og bekendte, der har fulgt dig gennem mange år. Det er værdifuldt at have livsvidner.
3. Benyt chancen for at opbygge nye relationer indimellem, for eksempel gennem frivilligt arbejde eller grupper i lokalområdet.
4. Overfladiske bekendtskaber har også betydning. De får os til at føle, at vi hører til.

Kilde: Rikke Lund, forsker i sociale relationer og helbred på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Nye fællesskaber - her kan du møde andre

Boblberg.dk kan alle gratis etablere nye fællesskaber sammen med andre, for eksempel gåture, læsegrupper eller søge en løbemakker. Boblberg.dk er etableret i 15 kommuner, og flere er på vej. 

Gamle relationer kan genfindes på Facebook, for eksempel via gruppen ‘Find gamle venner og bekendte’.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev