Annonce

En mand iklædt shorts sidder på en stol foran et plankeværk

Sådan rammer den nye pensionsaftale dig

En ny aftale om pension kommer reelt ikke lavtlønnede til gode, vurderer direktør i PenSam. 

Annonce

Dan Larsen ville ønske, at den nye pensionsaftale havde løst de samspilsproblemer, som rammer mange. ”Man bliver jo snydt, så vandet driver,” siger den 49-årige sosu-hjælper fra Rødovre. Ritzau/Maud Lervik

Af Mette Boysen
Journalist

Annonce

Opdateret 22.06.2017
Dan Larsen er 49 år og social- og sundhedshjælper. Han er langt fra imponeret over den pensionsaftale, der tirsdag blev indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

”Reelt har den ingen værdi for mig. Hvis du tjener over 550.000 kroner om året, så er aftalen sikkert god. Men det gør jeg ikke,” siger Dan Larsen.

På især to områder vil den nye pensionsaftale få betydning for FOAs medlemmer.
 

Højere pensionsalder og sampilsproblemer

Det første drejer sig om muligheden for at indbetale mere til den såkaldte aldersopsparing uden at blive modregnet i offentlige ydelser som for eksempel folkepension, boligydelse og varmetillæg. Det er kendt som samspilsproblemet.
 
Det andet område er alderen for, hvornår man kan få udbetalt sin pension, som bliver sat op. 

Aftalen giver mulighed for at spare op til 50.000 kroner op årligt på en aldersopsparing de sidste fem år før folkepensionsalderen.
 
Administerende direktør i PenSam, Torsten Fels,  siger om aftalen, som den ligger nu:
 
”En almindelig social- og sundhedsassistent vil aldrig have råd til at spare 50.000 kroner op årligt. De indbetaler ca. 30-35.000 kroner årligt gennem deres almindelige arbejdsmarkedspension og har typisk ikke råd til at spare mere op,” siger Torsten Fels. 
 
Det er Dan Larsen enig i:
 

”Jeg sparer allerede det, jeg kan op til aldersopsparing, og det er 1.000 kroner om måneden. Det har jeg brugt min efterløn på, så jeg selv kan betale for at gå tidligere. I gamle dage ville jeg kunne gå som 60-årig. Nu er jeg en af dem, der sandsynligvis først kan gå, når jeg er 70 år. Men hvis jeg skal have et nogenlunde godt seniorliv, er jeg nødt til at gå tidligere,” siger Dan Larsen.

Løser ikke samspilsproblemet
Dermed kommer aftalen den del af befolkningen, der tjener mest, til gode.
 
“Samtidig strækker samspilsproblemet sig ikke kun over fem år, men nærmere 10-15 år før folkepensionen. Derfor havde vi gerne set et lavere maxbeløb, men med mulighed for opsparing over en længere periode,” siger Torsten Fels.
 
Den nye aftale er lavet så personer, der har mere end fem år til folkepension hvert år kan indbetale 5.000 kroner til aldersopsparing. Og det kan give mening at gøre brug af for at sikre, at mest mulig af pensionsopsparingen holdes fri af modregning i folkepensionen.
 

Pensionsudbetalingsalderen hæves

Det andet område, der kan få stor betydning for FOAs medlemmer, er tidspunktet for udbetaling af pensionsordning. Tidspunktet bliver ændret med den nye aftale fra fem år før folkepensionsalderen til tre år før. 
 
I aftalen står der, at det gælder for alle nye typer kontrakter. Og det får Torsten Fels til at råde FOAs medlemmer til at holde fast i deres nuværende pensionsordninger:
 
”Hvis du er ung og træder ind på arbejdsmarkedet i 2018, vil du komme under en aftale, hvor der står, at du kan få din pension udbetalt tre år før den gældende folkepensionsalder,” siger Torsten Fels.
 

Hold tungen lige i munden

Problemet kan opstå, hvis man har en pensionsordning og skifter job.
 
”De, der har en ordning, får ikke et problem, hvis de ikke skifter pensionsopsparing. Men hvert år skifter en tredjedel af danskerne til et nyt job og i mange tilfælde ny pension, og de skal holde tungen lige i munden, for i en ny ordning kan det blive den nye alder, der gælder,” siger Torsten Fels.
 
Det er en problemstilling, der gælder på flere områder:
 
”Mange danskere er slet ikke opmærksomme på, at hvis de lægger pensioner sammen for måske at spare administrationsbidrag eller opretter nye pensioner, så står der en ny pensionsalder. Det er dét, der er balladen,” siger Torsten Fels.
 
“Der er en de facto-stigning i pensionsalderen, og mulighederne for at trække sig tilbage, bliver reduceret med denne nye aftale,” siger Torsten Fels. 
 
Opdateret: Artiklen er opdateret med et interview med social- og sundhedshjælper Dan Larsen og et foto af ham.

Hvad betyder ordene?

Samspilsproblem:

For nogle personer med små og mellemstore indkomster, har det ikke kunnet svare sig at spare op til pension, fordi det ville betyde en modregning i offentlige ydelser så som folkepension og boligydelse.
Modregningen kaldes samspilsproblemet mellem egen pensionsopsparing og offentlige ydelser. 

Aldersopsparing

Aldersopsparing er et opsparingsprodukt. Det blev indført som alternativ til kapitalpension.
Man kan selv bestemme, om man ønsker at have alle pengene udbetalt på en gang, når man går på pension, eller om man ønsker at have den udbetalt i mindre portioner i op til 15 år efter pensionering. 
Du bliver ikke modregnet i offentlige ydelser, som for eksempel folkepension. 
I 2017 kunne man indbetale 29.600 på en aldersopsparing.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev