Brandmand Søren Andersen skal på døgnvagt den 24. december. Han og kollegerne rykker ud, når alarmen går, men ellers forsøger de at få dagen til at ligne en normal jul med hygge, æbleskiver og god julemad.
Palle Peter Skov
Af
Sisse Nedergaard Jensen
Journalist
Juleaften forbinder de fleste af os med hygge i familiens skød, julegaver, flæskesteg og dans om juletræet. Men mange af FOAs medlemmer har job, hvor det er nødvendigt, at de arbejder juleaften.
Læs også: Jul på job: Så mange arbejder
De passer de ældre på plejecentret og yder omsorg for de udviklingshæmmede i bofællesskaberne. De slukker ildebrande. Og de kører ud i hjemmeplejen om natten og sørger for at putte og tjekke til de ældre borgere, der kommer sent hjem fra julefesten.
Fagbladet FOA sætter fokus på og hylder dem, der tager en ekstra tørn juleaften. Mød dem her:
Alice Juul Skals, social- og sundhedsassistent på Løgstørtilbuddene, bofællesskab for fysisk og psykisk handicappede. Har aftenvagt juleaften.
Michael Bo Rasmussen / Baghuset
Alice Juul Skals fortæller:
"Vi er ti beboere og seks ansatte, der holder jul sammen. Normalt bor de spredt, men denne aften samler vi alle i et hus, hvor vi har juletræ, julemiddag og julegaver. Flere af dem er udviklingshæmmede og på stadie med børn, så de er meget interesserede i gaverne under træet. Derfor får de halvdelen af gaverne inden maden, for så er de roligere under spisning."
"Julemaden bestiller vi ude fra. Så kan vi bedre drage omsorg og have tid til beboerne. Mandelgave går de meget op i - derfor har vi to. Nogle af dem kan godt bliver lidt misundelige, men så sender vi bare slikfadet en ekstra gang hen til dem."
"Hvis to af beboerne har lyst til at komme tilbage til deres egen lejlighed, sørger jeg for, at de ikke er alene. Det kan være, jeg fortæller en lille julehistorie, sætter julemusik på eller finder lidt juleknas frem. Jeg kan også spørge ind til minder: 'Kan I huske dengang, I var mindre? Hvad var det allerbedste ved julen?'"
"Det er min sidste jul på arbejdet, før jeg går på pension, derfor meldte jeg mig frivilligt til at tage juleaften. Vi skal nok få en rigtig god aften."
Søren Andersen, viceberedskabsmester i Trekant Brand, Fredericia. Har døgnvagt den 24. december.
Palle Peter Skov
Søren Andersen fortæller:
"Juleaften er én lang hyggedag med kollegerne. Vi har nogle pligtopgaver om morgenen, og når alarmen går, rykker vi selvfølgelig ud - men lige den dag er der normalt ikke mange udrykninger."
"Vi forsøger at få juledag og juleaften til at ligne det derhjemme. Om eftermiddagen kommer vores koner og børn forbi brandstationen, hvor vi spiser æbleskriver og drikker kaffe. Måske får konerne et enkelt glas gløgg. Når familien tager hjem, forbereder vi i fællesskab julemaden. God, traditionsrig, dansk julemad."
"Mine bekendte kan godt synes, det er forfærdeligt for mig, at jeg skal arbejde juleaften, men sådan har jeg det ikke selv. Jeg har for knap 30 år siden selv valgt jobbet som brandmand, så den slags forekommer. Selvfølgelig er juleaften noget særligt, men ikke mere særlig, end at den godt kan holdes den 23. december i stedet."
Wicki Jeanette Lorenzen, social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Guldborgsund Kommune. Har nattevagt julenat.
Hanne Loop
Wicki Jeanette Lorenzen fortæller:
"Jeg har arbejdet som nattevagt i ti år og ofte julenat. Min makker og jeg har travlt i forvejen, og julenat er endnu værre. Normalt lægger aftenvagten mange af de ældre i seng, men denne aften holder de fleste juleaften med familien og kommer senere hjem. Derfor er det os nattevagter, der skal lægge dem i seng ud over vores faste opgave. Vi kan derfor først komme i gang med vores faste opgaver klokken 2-3 om natten nogle år, og så har vi pludselig kun en halv nat til samme mængde opgaver. Heldigvis er borgerne altid glade for, at vi kommer."
"Der står julemiddag klar til os, men det er ikke hvert år, vi når at spise det – og hvis vi gør, hugger vi det i os. Vi skal være heldige, hvis vi kan få bare tyve minutters pause, så der er ingen tid til julehygge."
"Vi havde tre år i træk, hvor der var så meget sne, at vi ikke kunne køre rundt til alle borgerne og derfor måtte sidde på en åben ladvogn hos Beredskabet hele julenat. Der var jeg grædefærdig. Min kollega og jeg kiggede på hinanden og sagde: 'til sommer, når der er lyse nætter, vil vi grine af det her.' Det har vi tit snakket om."
Ulla Holdt Tychsen, social- og sundhedsassistent sammen med beboerne Thyra Bonde (tv.) og Karen Olsen (th.) på Plejecenter Lindevang i Løgumkloster. Har aftenvagt juleaften.
Lene Esthave
Ulla Holdt Tychsen fortæller:
"Vi holder en familiær, gammeldaws juleaften på plejecentret med andesteg, risalamande og julesange. Hvis beboerne kan, danser vi også om træet. Flere af beboerne har holdt jul her på plejecentret flere år i træk i stedet for ved familien. De bliver hurtigt udkørte af transport og for mange mennesker, hvor de her er i vante omgivelser med deres vante naboer og personale. Det er dejligt, vi kan gøre den lille forskel, så de stadig har en god jul."
"Juleaften har vi hygge og julestemning i fokus. Vi er mere i nuet, og vi prøver at lægge sygdom lidt væk den dag. Selvfølgelig får beboerne deres medicin, men ellers er det kun i akutte tilfælde, at vi har fokus på sygdom."
"Jeg er så heldig, at min mand kommer og spiser julemiddag på mit arbejde for første gang i år. Det er fint, synes jeg. Så kan han hjælpe til med opvasken og skære lidt and ud, hvis der er brug for det. Det plejer han også at gøre derhjemme."