Københavns Kommune ejer cirka 3.500 bygninger, og mange af dem er i dårlig stand.
Det gælder især skolerne, hvor det påvirker indeklimaet for både elever, lærere og tekniske servicemedarbejdere.
”Selvfølgelig skal man kunne færdes på kommunens arbejdspladser uden at blive syg. Vi burde have afsat flere penge til vedligeholdelse og grundlæggende renovering for 10-15 år siden. Det er vores egen skyld, at vi ikke har brugt penge nok,” siger Københavns Børne- og Ungdomsborgmester Pia Allerslev (V) til Fagbladet FOA.
Usexet at reparere
Selvom det statslige loft på anlægsinvesteringer har haft betydning, mener hun, at de københavnske politikere bærer et ”kæmpeansvar”.
”Pengene er blevet brugt til idrætsanlæg eller nye skoler, for det har været mere sexet end at lappe på nedslidte bygninger. Men heldigvis har Borgerrepræsentationen nu indset alvoren,” siger hun.
Overborgmester Frank Jensen (A) vurderer, at det vil tage mange år at rette op på problemerne. Kommunen skal bruge 350 millioner kroner årligt på bare at fastholde det nuværende niveau for vedligeholdelse.
”Men vi har også et efterslæb på omkring otte milliarder kroner på bygninger og veje fra de år, hvor kommunen var fattig og bare lod stå til. Siden 2011 har vi brugt 5 milliarder kroner, blandt andet på skolerne, men der er stadigvæk en stor mundfuld tilbage,” siger han.
Efterslæb kræver langvarig indsats
Direktør for ejendomsselskabet ”Københavns Ejendomme” Simon Kaiser anslår også, at det vil tage lang tid at indhente efterslæbet.
”Vi er godt i gang, men vi kan ikke tage alle skoler på én gang. Det ville koste milliarder og tømme håndværksbranchen
."