Annonce

Sarah Salah Redah sidder med begge sine børn.

København betaler gravide elever millioner


Over 200 kvindelige elever, hvis uddannelsesaftaler er blevet afbrudt under graviditet og barsel, får nu godtgørelse fra Københavns Kommune. Landets øvrige kommuner bør følge trop, mener FOA.

Annonce

Sarah Salah Reda fik ikke automatisk forlænget sin uddannelse som social- og sundhedshjælper, da hun gik på barsel med sin datter i 2012. Siden har Frederiksberg Kommune, som var hendes arbejdsgiver, betalt en godtgørelse på to måneders elevløn. Mark Knudsen, Monsun

Af Ulla Gunge
Journalist

Annonce

’Ville jeg kunne vende tilbage til min elevplads, når den første tid med baby derhjemme er slut? Kan jeg klare mig økonomisk på barselsdagpenge frem for elevløn?’

Spørgsmål som disse har plaget masser af kvindelige erhvervsuddannelseselever, som ikke kunne få forlænget deres elevaftaler med Københavns Kommune, mens de var gravide eller på barsel.

Nu er kommunen parat til at betale 213 kvinder to måneders elevløn i godtgørelser, der samlet kan komme til at koste kommunen 6,8 millioner kroner. Det besluttede Økonomiudvalget tirsdag i den forgangne uge.

”Det skal være helt legitimt og i orden, at man tager barsel og får børn, mens man læser,” siger Social- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Bag kommunens beslutning ligger en principiel dom fra Højesteret. En kvindelig gartnerelev fik en godtgørelse på to måneder, fordi arbejdsgiveren ikke ville forlænge elevaftalen, da hun var gravid. Men kvinder har ret til både forlængelse og elevløn under barsel, lød en vejledning fra Kommunernes Landsforening (KL) efterfølgende til kommunerne. Og har kommunen kendskab til sager, der ligger fem år forud for dommen, eller rejses der sager af kvinder, der i samme periode ikke fik forlænget aftaler, skal eleven kompenseres med to måneders godtgørelse.

Københavns Kommune har siden sommeren 2014 kendt navnene på 213 berørte kvinder. Alligevel er det først nu besluttet at betale samtlige kvinder godtgørelsen.

”Det er uheldigt, at processen har været så lang, og at vi ikke med det samme kunne melde klart ud, men sådan har omstændighederne været,” siger Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Kvinder skal selv rejse sag

Næstformand Mari-Ann Petersen fra FOA Social- og Sundhedsafdelingen er godt tilfreds med, at landets største kommune nu vil betale de diskriminerede kvinder.

”Vi har igennem mere end et år kritiseret Københavns Kommune for ikke at optage sagerne med henblik på udbetaling af godtgørelse til alle de elever, som de rent faktisk vidste, havde været udsat for denne her forskelsbehandling,” fortæller næstformanden.

Hun mener, at samtlige kommuner landet over bør følge trop.

Elever landet over skal dog ikke forvente, godtgørelserne kommer trillende af sig selv. At Københavns Kommune nu selv vil opsøge sine tidligere elever ændrer ikke på KL’s anbefaling til kommunerne, fortæller kontorchef i KLs juridiske kontor Karsten Thystrup:

”Gældende ret er, at hvis man umiddelbart uden et stort ressourceforbrug kan finde sagerne, skal man genoptage dem. Skal man bruge et stort ressourceforbrug, har man lov til ikke at genoptage dem, men vente på, at folk de kommer. Hvor den enkelte kommune finder sig selv i den sammenhæng, har vi ikke nogen mening om,” siger han.

Allerede i 2015 besluttede Frederiksberg Kommune at opsøge og betale sine elever godtgørelsen.

Baggrund for sagen

Højesteret afsagde den 21. januar 2015 dom i en principiel sag om en gartnerelev, der ikke fik forlænget sin elevaftale, da hun gik på barselsorlov. Ifølge retten var det i strid med såvel erhvervsuddannelseslovens paragraf 58 og ligebehandlingslovens paragraf 9. Selv om overtrædelse af ligebehandlingsloven typisk udløser mindst seks måneders løn i godtgørelse, tilkendte Højesteretten gartnereleven to måneders godtgørelse. Det skyldes, at der frem til domsafsigelsen har hersket usikkerhed om fortolkningen af erhvervsuddannelsesloven. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev