Annonce

To unge hænder holder i hånd med to ældre hænder

Tema: Værdighed i ældreplejen

Værdighedsmilliard: Flere hænder i ældreplejen


I en række kommuner vil de bruge værdighedsmilliarden på at ansætte mere personale i ældreplejen.

Annonce

Københavns Kommune forventer at kunne ansætte omkring 120 fuldtidsstillinger i ældreplejen. Colourbox

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Flere kommuner arbejder i disse måneder på at formulere en værdighedspolitik, der skal gavne de ældre.

København, Aarhus, Randers og Odense Kommune er kommet med nogle konkrete forslag til, hvordan pengene vil blive brugt. Fælles for dem er, at de vil have flere ansatte inden for ældreplejen.

Fordeling af pengene

I Københavns Kommune får de tildelt 58 millioner kroner. Med de ekstra penge forventer kommunen at kunne ansætte cirka 120 fuldtidsstillinger årligt i ældreplejen. Pengene skal især gå til ekstra personale i eftermiddags- og aftentimerne på plejehjemsafdelinger.

Også i Randers og Aarhus prioriterer de flere hænder i ydertimerne. I Randers vil de ansætte flere i aften- og nattetimerne i plejeboliger, mens Aarhus blandt andet vil have mere personale på i morgen- og formiddagstimerne i plejeboligerne.

De fire kommuner vil derudover bruge pengene på blandt andet bedre mad, mere rengøring og en faglig styrkelse af personalet. Det viser en kortlægning, Mandag Morgen har lavet.

Inspireret af 10 bud

Regeringen har formuleret fem temaer, som kommunernes værdighedspolitik som minimum skal bygges op omkring.

De fem temaer handler om 1) livskvalitet, 2) selvbestemmelse, 3) mad og ernæring, 4) kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, 5) en værdig død.

Temaerne er inspireret af 10 bud på værdig ældrepleje, som FOA, Ældre Sagen og Dansk Sygeplejeråd sammen har lavet. Hos FOA ser man værdighedsmilliarden som et skridt til at få sat værdighed i ældreplejen på dagsordenen.

Minister: Sådan vil sosu'erne mærke ældremilliarden

”Det er godt, at der kommer nogle politikker på området. Men det er vigtigt, at man løbende husker på at arbejde videre med værdighedspolitikken, så den ikke bliver glemt, så snart den er udformet,” siger Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Omprioriteringsbidrag truer

Der er generelt glæde over værdighedsmilliarden, men flere kommuner og organisationer udtrykker samtidig bekymring for, om omprioriteringsbidraget kan komme til at sluge pengene.

Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal skære en procent af deres udgifter årligt fra 2017 til 2019. Det svarer til, at de samlet skal spare 2,4 milliarder i 2017.

”Man strør en lille gave ud i år. Men næste år risikerer vi at skulle spare endnu mere,” siger Ninna Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, til Mandag Morgen.

I FOA deler Karen Stæhr bekymringen.

”Vi er bange for, at pengene ikke rækker langt. Vi efterspørger varig værdighed, ikke kortvarig værdighed,” siger hun.

Læs også: FOA'ere: Sådan sikres værdig ældrepleje

FAKTA: Værdighedsmilliard

  • Ved Finansloven for 2016 afsatte Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti en milliard kroner, der skal fordeles mellem landets kommuner efter antallet af ældre.

  • Kommunerne skal udforme og offentliggøre en værdighedspolitik, som skal beskrive overordnede værdier og prioriteringer for personlig hjælp, omsorg og pleje inden for ældreområdet.

  • Første udkast til værdighedspolitikken skal være klar senest 1. juli.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev