Annonce

Ældre mennesker sidder sammen om et bord og spiser.

Tema: Værdighed i ældreplejen

Plejepersonale: Den værdige ældrepleje halter


Kun hver anden ansat i ældreplejen er tilfreds med
mulighederne for at yde en værdig ældrepleje, viser en medlemsundersøgelse fra FOA. 

Annonce

Varieret og ernæringsrigtig mad i rammer, der giver lyst til at spise. Sådan lyder ét af FOA's 10 bud om værdig ældrepleje. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Mulighederne for at yde en værdig ældrepleje er ikke gode nok. Sådan lyder konklusionen i ny undersøgelse, som er lavet i et samarbejde mellem dagbladet Politiken og FOA.

Hvert sjette medlem ansat på et plejecenter mener, at deres muligheder for at yde en værdig pleje, omsorg eller behandling er dårlige eller meget dårlige. Kun hver anden siger, at mulighederne er gode, mens hver tredje siger hverken eller.

“Det handler om at få tilført flere ressourcer. Men det handler også om et kulturskifte, og om at hver medarbejder spørger sig selv, hvad er værdigt for mig og for den beboer, jeg står over for,” siger Karen Stæhr til Fagbladet FOA.

Forsat politisk pres

Undersøgelsen viser blandt andet, at hvert tredje medlem ansat på plejehjem oplever flere gange ugentligt, at beboere går for længe med ble, fordi der ikke er tid til at skifte den. Det samme antal oplever en eller flere gange om uge, at beboere er henvist til at bruge bleen, fordi der ikke er tid til at hjælpe vedkommende på toilettet. 

“FOA har været med til at sætte værdighed på den politiske dagsorden, men vores arbejde stopper ikke her. Vi skal fortsat lægge pres på politikerne i Folketinget og kommunerne for at få den mest værdige ældrepleje,” tilføjer Karen Stæhr.

Kommunerne skal i løbet af foråret 2016 formulere en værdighedspolitik, og det er blandt andet udmøntningen af den politik, som den såkaldte værdighedsmilliard skal gå til. Ifølge KL vil besparelser i 2017 gå ud over ældreplejen.

En stakket frist

“Én milliard er nok til at sikre et reelt løft på ældreområdet til næste år, men det er jo lidt en stakket frist. Fra 2017 ser det ud til, at vi skal spare 2,4 milliarder kroner om året som følge af det omprioriteringsbidrag, som partierne bag finansloven vil gennemføre. Det vil kunne mærkes på ældreområdet,” siger formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg Thomas Adelskov. 

Ifølge sundheds- og ældreminister Sophie Løhde skal ældremilliarden ses i sammenhæng med andre initiativer, som regeringen har sat i gang.

“Vi har afsat 1,2 milliarder kroner de kommende fire år til en national handlingsplan, der skal forbedre forholdene for ældre medicinske patienter, og der er afsat knap en halv milliard kroner til en ny demenshandlingsplan,” siger Sophie Løhde (V) til Fagbladet FOA.

Hun understreger, at værdig ældrepleje ikke kun handler om penge.

“Det er også et spørgsmål om kultur og ikke mindst ledelse. For flere penge er ikke nødvendigvis en garanti for, at der er en god og velfungerende ældrepleje i kommunerne” siger ministeren.

Minister: Sådan vil sosu'erne mærke ældremilliarden

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev