Annonce

Sosu'er er presset af tiden under behandling af en borger.

Alenearbejde

Presset til hårdt alene-arbejde


Både medarbejdere og borgere lider under det stigende
omfang af alenearbejde, lyder det i en ny FOA-undersøgelse.

Annonce

Nedskæringer og manglende tid fører til forringet omsorg for borgerne og dårlig trivsel for medarbejderne. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Hvert tredje FOA-medlem i alle sektorer på nær den pædagogiske arbejder hele eller en stor del af deres arbejdstid uden kontakt til kollegaer.
 
Det viser en ny FOA-undersøgelse, hvor 2408 medlemmer har deltaget.
 
 
Udviklingen er tydeligst i Social- og Sundhedssektoren, hvor syv ud af 10 medlemmer oplever at arbejde alene med en eller flere borgere uden kontakt til kollegaer.

Uværdigt og hårdt

At alenearbejde kan have konsekvenser for både borgerne og medarbejderne, kan social- og sundhedsassistent Marianne Petersen nikke genkendende til.
 
Hun er jævnligt nødsaget til på egen hånd at foretage flytninger eller sengebad af borgerne. Opgaver, man bør være to til.
 
“Jeg synes, det er uværdigt, hvis borgeren skal ligge beskidt i sin seng og vente på, at vi får tid. Derfor tager jeg ofte opgaven selv, hvilket resulterer i dumme arbejdsstillinger, siger den 51-årige sosu-assistent, der peger på nedskæringer koblet med en stigende mængde opgaver som årsagen til problemet.

Vil råbe politikerne op

Ifølge undersøgelsen har 20 procent af medlemmerne i SOSU-sektoren dagligt eller ugentligt foretaget en forflytning alene, som de burde være to om. 16 procent svarer, ar de ofte må udskyde behandlingen af en borger på grund af alenearbejde.
 
Ifølge tidligere undersøgelser fra blandt andet Arbejdsmiljøinstituttet øger alenearbejde risikoen for stress og depressioner. Derudover kommer risikoen for vold og trusler, og derfor arbejder FOA på at nedbringe problemet med alenearbejde.
 
“Vi benytter enhver anledning til at råbe politikere og arbejdsgivere op og gøre opmærksomme på, at alenearbejde er et stigende problem. Derudover arbejder vi på at sikre støtte og sparring til dem, der arbejder alene,” siger forbundsformand i FOA Dennis Kristensen.

KL: Det er ledelsens ansvar

Formanden for KL's Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler mener, at politikerne lever op til kravet om at skabe ordentlige rammer for de ansatte.

"Men det er klart, at det ikke er hensigtsmæssigt, hvis antallet af medarbejdere forhindrer arbejdet i at blive udført på rette tid. Jeg vil derfor gerne understrege, at det er en ledelsesmæssig opgave på den enkelte arbejdsplads at få enderne til at mødes, at have styr på sygefravær, vagtplaner og bemanding generelt. Jeg har absolut tillid til, at vi har dygtige og kompetente ledere ansat til den opgave," skriver Michael Ziegler i en mail til Fagbladet FOA.

Læs temaet: Alenearbejde og få 10 gode råd, hvis du arbejder meget alene.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev